top of page

Haberler & Blog

8316715012-91c779fcdd.png

Temiz Enerji Geçişi Ortaklığı (CETPartnership) - Sıfır Emisyonlu Güç Teknolojileri (TRI 2)

Temiz Enerji Geçiş Ortaklığının (CETPartnership) misyonu, 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmak için temiz enerji geçişini hızlandırmaktır. Çağrı, Avrupa içinden ve dışından çok sayıda bölgesel ve ulusal araştırma, teknoloji geliştirme ve inovasyon projesinin bir araya gelmesiyle başlatılmıştır.

 

CETPartnership, farklı teknolojilerden entegre sistemlere kadar bir dizi araştırma&geliştirme&inovasyon zorluklarını ele alan 7 Geçiş Girişiminden (TRI) oluşmaktadır.

 

TRI-2'nin amacı, geleceğin enerji sisteminin önemli bir parçası olarak hizmet etmek için sıfır emisyonlu güç teknolojileri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı çözümlerden oluşan bir havuz oluşturmak, herkese karbon nötr elektrik sağlarken aynı zamanda sistemin dayanıklılığına katkıda bulunmaktır.

 

Temiz enerjiye geçiş sürecinde ön sıralarda yer alan yenilenebilir enerji teknolojilerine odaklanılarak CETPartnership TRI 2 çerçevesinde sıfır emisyonlu hibrit güç teknolojileri ile enerji sistemlerinin entegrasyonuna katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının çevreye entegre edilmesi, biyoçeşitlilik ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi dahil olmak üzere sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik konularının ele alınması beklenmektedir.

 

TRI 2'nin ana hedefleri şunlardır: 

  • Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi (CSP) teknolojileri'nin mevcut pazara nüfus etmesine izin vererek güneş enerjisi rekabet gücünü artırmak,

  • Geleceğin büyük ölçekli rüzgar enerjisini yaratmak, okyanus enerjisini ve açık deniz yenilenebilirlerini pazara daha yakın hale getirmek, 

  • Jeotermal, biyoenerji ve hidroelektrik dahil olmak üzere alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmak.

Zaman Çizelgesi

Ön teklif teslimi için açılış (1. Aşama) - 20 Eylül 2023

Ön teklif teslimi için son tarih - 22 Kasım 2023, 14.00 CET

Tam teklif teslimi için açılış (2. Aşama) - 25 Ocak 2024

Tam teklif teslim için son tarih - 27 Mart 2024, 14.00 CET

Daha fazla detaya ve çağrıya ait dokümanlara ulaşmak bu linki ziyaret edebilirsiniz.

enerdıg�ıt.png

YEŞİL ENERJİYE DÖNÜŞÜM İÇİN DİJİTAL DÖNÜŞÜM ORTAK ÇAĞRISI 2023 (ENERDIGIT 2023)

Avrupa Ortak Programlama Platformu ERA-Net Akıllı Enerji Sistemleri (JPP ERA-Net SES), küresel Misyon İnovasyon Girişimi ile işbirliği içinde, yeşil enerjiye geçiş için dijital dönüşüm konulu Ortak Çağrı 2023'ü duyurdu. Çağrı kapsamında, sürdürülebilir bir enerji toplumu için dijital dönüşüm potansiyelini ortaya çıkaran uluslararası araştırma ve inovasyon faaliyetleri desteklenecektir.

Ortak Çağrı 2023 ile dijital dönüşüm potansiyelini ortaya çıkarmak için, yerel ve bölgesel enerji sistemi optimizasyonunun yanı sıra yeni teknoloji eylemlerinin ve iş süreçlerinin geliştirilmesini amaçlayan girişimlere yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Enerji sistemleri ve ağlarında dijital çözümlerin uygulanmasını, uyarlanmasını ve bilgi birikimini hızlandırarak aşağıdaki hedefleri desteklemektedir:

  1. Arz güvenliğini sağlarken, enerji sisteminin tüm sektörlerinde yeşil enerji geçişini ilerletmek,

  2. Yenilikçi ve uygun maliyetli enerji çözümlerinde sektör birleşmesi ve yeni değer zincirlerinin geliştirilmesi yoluyla yeni uluslararası iş ve yatırım fırsatlarını şekillendirerek yeni istihdam fırsatları yaratmak ve çevresel olarak sürdürülebilir bir finansal büyümenin gelişmesine katkıda bulunmak,

  3. Yeşil enerjiye geçiş sürecinde diğer sektörlerde sosyal sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ile uyumun sağlanması.

TÜBİTAK (Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) bu çağrı için 500.000 Euro bütçe ayırmıştır.

Ekran görüntüsü 2023-07-05 151050.png

Hedefler

  • Enerji alanındaki en güncel dijital yenilik ve çözümlerin geliştirilmesini ve benimsenmesini artırmak

  • ICT ile enerji alanını daha iyi birbirine bağlayan iyi kurulmuş açık ve uyumlaştırılmış pazarları kolaylaştırmak

  • Politika yapıcılar, düzenleyiciler ve kamu kuruluşları için dijital çözümler konusunda bilgi ve farkındalığı artırmak

Detaylar ve daha fazla bilgi için çağrı sitesini bu linkten ziyaret edebilirsiniz.

IRASME_edited.jpg

Ulusötesi Ar-Ge projeleri için 32. IraSME teklif çağrısı 7 Haziran 2023'ten 27 Eylül 2023'e kadar açıktır. Çağrı her zamanki gibi ulusal ve bölgesel bakanlıklar ve IraSME ağına katılan ajanslar tarafından kendi fon programları aracılığıyla organize edilmekte ve finanse edilmektedir.

Kendi kendini idame ettiren uluslararası bir ağ olarak IRASME, küçük/orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) Ar-Ge ve yenilik kapasitelerini artırmaya yönelik uluslararası projeleri desteklemektedir. Ağın temel amacı, KOBİ'lerin uluslararası projeler yoluyla teknolojik bilgi birikimi kazanmaları, gerekli iş birliği ağları içinde yer almaları ve küresel rekabet güçlerini geliştirmeleridir. Güncel IRASME çağrıları ile ilgili bilgilere link üzerinden ulaşılabilir.

TÜBİTAK-IRASME ortak çağrıları ile;

1. Ülkemizdeki teknik yeterlilik ve bilgi birikimini artırmak,

2. KOBİ'lerin uluslararası teknoloji birikimine ve teknoloji transferine erişimini sağlamak,

3. Elde edilen teknolojik bilgi ve deneyimi KOBİ'ler bünyesinde içselleştirmek ve özgün teknolojilerin geliştirilmesinde hızlandırıcı ve yol gösterici bir unsur olmak,

4. KOBİ'lerin uluslararası pazarlara katılımına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Çağrı kapsamında değerlendirilen projelerde temel araştırma nitelikleri aranmaz, araştırma ve deneysel geliştirmeye (Ar-Ge), "teknolojik olarak yeni veya geliştirilmiş ürün", "teknolojik süreç inovasyonu" odaklı projeler tercih edilir.

• Yeni ürün üretimi

• Ürün kalitesini veya standardını yükseltmek

•Maliyetleri azaltan ve standartları yükselten yeni tekniklerin geliştirilmesi

•Yeni üretim teknolojileri geliştirmeyi amaçlayan projeler desteklenmektedir.

 

Proje süresi en fazla 36 ay olabilir.

FLAG-ERA (The Flagship ERA-NET) projesi Ufuk2020 Yeni ve Gelişmekte Olan Teknolojiler (Future and Emerging Technologies-FET) alanında yürütülmekte olan ve Türkiye'yi temsilen TÜBİTAK’ın dâhil olduğu bir ERA-NET Projesidir.

Projenin ve 2023 çağrısının temel amacı, uluslararası işbirlikleri yoluyla Yeni ve Gelişmekte Olan Teknolojiler alanlarında (başta Grafen ve İnsan Beyni olmak üzere) araştırma projelerinin desteklenmesidir.

 

FLAG-ERA Projesi 2023 Yılı Çağrısında Türk araştırmacılar TÜBİTAK - 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.

 

Son başvuru tarihi 01 Haziran 2023 olan ve tek aşamalı başvuru alınacak FLAG-ERA 2023 Yılı çağrısına sunulacak proje önerileri için oluşturulan proje konsorsiyumunun:

 

  • en az 3 farklı katılımcı ülkeden üye içermesi veya,

  • en az 2 farklı katılımcı ülkeden üye içermesinin yanında bir üyenin Grafen ya da İnsan Beyni Amiral Gemisi projelerinde halihazırda fonlanıyor olması gerekmektedir.

 

Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde içeren Çağrı Duyurusu metninin  inceleyebilirsiniz. 

Çağrı konuları, çağrı kuralları, proje gereksinimleri ve projelerden beklenen diğer niteliklere ilişkin detaylı bilgilere uluslararası çağrı sayfasından ulaşabilirsiniz.

BELMONT FORUM İKLİM, ÇEVRE VE SAĞLIK ORTAK ARAŞTIRMA AKSİYONU 2.ÇAĞRISI ÇAĞRISI

Küresel çevre sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapan uluslararası bir oluşum olan Belmont Forum’da 23 ülkeyi temsilen 27 adet fonlayıcı kuruluş yer almaktadır. Belmont Forum'un en son işbirliğine dayalı araştırma eylemi ''İklim, Çevre ve Sağlık'' konularını ele alacaktır. Bu çağrının amacı, çeşitli toplulukların, araştırma konularının, ekosistemlerin ve yaratıcı dönüştürücü çözümlerin korunması ve kutlanması yoluyla kapsayıcı, disiplinler arası bir finansman planını teşvik etmek, harekete geçirmek ve oluşturmak için karşılanmamış bir ihtiyacı ele almaktır.

Ortak Araştırma Aksiyonları”nın (Collaborative Research Action- CRA) iddialı hedeflerinden biri, insan tıbbı, veterinerlik tıbbı ve çevre biliminin entegrasyonu yoluyla tüm hayvanların ve insanların gelişebileceği bir dünyaya ilham vermek için eğitim, araştırma, hizmet ve savunuculuk yoluyla kapsamlı bir kültür değişimi yaratmak ve gelecek nesiller için dünyanın doğal sistemlerini korumaktır.

Belmont Forumu bu çağrı için aşağıdaki üç temaya öncelik vermiş olup projeler Tema A'yı ve Tema B'yi ve/veya Tema C'yi içermek zorundadır. Çağrı temaları:

Tema A - Çevresel davranış ve uygulamanın karar bilimi

Tema B - Gıda, Çevre ve Biyolojik Güvenlik

Tema C - Ekosistemler ve Popülasyonlara Yönelik İklim Riskleri

Çağrının detayları linkte yer almaktadır ve başvuru süreci 15 Nisan 2023 20:00:00 UTC'de başvuru portalı üzerinden halka açılacaktır. Ön Teklifler 15 Temmuz 2023, 20:00:00 UTC'de teslim edilecektir. Kapasite geliştirme faaliyetleri 15 Şubat 2023'ten Ocak 2024'e kadar sürecektir.

Gereklilikler:

Üç farklı ülkede yerleşik en az üç katılımcı Ortak Kuruluştan finansman almaya uygun olan ve doğa bilimleri (iklim dahil), sağlık/tıp bilimleri, sosyal ve ekonomik bilimler veya beşeri bilimler ile toplumsal ortaklardan (örn. kamu) araştırmacıları içermelidir. Ortak kurum tarafından desteklenmeyen ülkelerden araştırmacılar ve toplumsal ortaklar, araştırma projesine masrafları kendilerine ait olmak üzere katılabilir.

Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC)

 

EIC Pathfinder Challenges, yüksek riskli/yüksek kazançlı araştırma ve geliştirmeye dayalı yenilikçi teknolojik çözümler gerçekleştirerek bir alanı ve pazarı bozmak veya yeni fırsatlar yaratmak için bilim ve teknolojide yeni, en ileri yönler üzerine inşa etmeyi amaçlar. Bu çağrı için toplam gösterge niteliğindeki bütçe 163,5 milyon Euro'dur ve bunun yaklaşık olarak eşit paylarda tahsis edilmesi beklenmektedir. Teklifinizi sunmak için son çağrı tarihi 18 Ekim 2023, Brüksel yerel saati ile 17:00'dir. Teklifinizi Finansman ve İhale Fırsatları Portalı aracılığıyla göndermelisiniz.

 

* EIC Pathfinder Challenge: Temiz ve verimli soğutma

 Bu EIC Pathfinder Challenge, "soğuk ekonomi" vizyonunu tamamen destekleyen yeni, temiz ve verimli soğutma çözümlerinin bilimsel bilgisi ve teknolojik gelişimini ilerletmeyi amaçlamaktadır.

 

* EIC Pathfinder Challenge: Yeni bir tasarım, imalat ve malzeme üçlüsü için Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat dijitalleştirmesi

 Yeni algoritmalar ve gelişmiş dijitalleşmenin sağladığı AEC (Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat) değer zinciri için tasarım, üretim ve malzemelerle ilgili çığır açan bir potansiyele sahip araştırma ve erken inovasyonlar geliştirmeyi amaçlamaktadır. 

 

* EIC Pathfinder Challenge: Hassas beslenme

Bu çağrının amacı, Gıdayla Bağlantılı Sağlık Koşullarında ve Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklarda diyetin rolünü araştırmak ve bilimsel kanıtlar sağlamaktır.

* EIC Pathfinder Challenge: Sorumlu elektronik

Yeni özelliklere sahip malzemelerin geliştirilmesine veya mevcut elektronik cihazlarda kullanılan malzemelerin aşağıdaki özelliklere sahip malzemelerle değiştirilmesine katkıda bulunması beklenmektedir:

  • Kritik hammaddelere olan bağımlılığı azaltmak,

  • Düşük çevresel ayak izine sahip ve yaşam döngüsü düşünce yaklaşımına göre gelişmiş

 

* EIC Pathfinder Challenge: Yenilikçi uzay uygulamaları için uzayda güneş enerjisi toplama

Aşağıdakileri geliştirmeyi ve bu nedenle ilgili etkiler yaratmayı amaçlamaktadır:

  • Uzayda enerji hasadı ve diğer ilgili araştırma ve yenilik faaliyetleri, özellikle uzay enkazının temizlenmesi için teknolojiler geliştirmeye yönelik kavramların tasarımı ve laboratuvar doğrulaması;

  • Enerji ışını işaretlemesi ve kontrolü için enerjinin kablosuz güç iletimi için çığır açan teknolojilerin geliştirilmesi ve laboratuvar doğrulaması;

  • Yenilikçi tahrik için uzayda güneş enerjisi kullanımının önündeki engelleri ele alan uzay içi uygulamalar için çevre dostu ve yenilikçi yeşil tahrik çözümlerinin geliştirilmesi.

  • Uzay tabanlı güneş enerjisi ünitelerinin uzayda üretimi ve montajı için yenilikçi uzayda robotik çözümlerin kullanımı

 Konular hakkında daha fazla bilgi için lütfen EIC 2023 Çalışma Programını okuyun.

M-ERA.NET 2023 Yılı Çağrısı Açıldı! 

30'dan fazla finansman kuruluşu, bu çağrıya 30 milyon Avro'nun üzerinde bir bütçeyle katılmaktadır. M-ERA.NET, Avrupa'daki ve Avrupa dışındaki ülkelerden ve bölgelerden önde gelen akademik ve endüstriyel araştırma ortakları arasında işbirliği sağlayacak ve daha önce erişilemeyen yeni pazarlara erişimi kolaylaştıracaktır. Amaç, piller ve düşük karbonlu enerji teknolojileri için malzemeler de dahil olmak üzere malzeme araştırmasını ve yeniliğini ele alan iddialı uluslararası araştırma ve geliştirme projelerini desteklemektir.

2023 çağrısı kapsamında aşağıda belirtilen çağrı konularındaki projelerinin

desteklenmesi hedeflenmektedir:

  • Enerji Alanında Sürdürülebilir İleri Malzemeler

  • Yenilikçi Yüzeyler, Kaplamalar ve Arayüzeyler

  • Yüksek Performanslı Kompozitler

  • Fonksiyonel Malzemeler

  • Sağlık Uygulamaları için İleri Malzemeler ve Teknolojiler

  • Elektronik Malzemeler için Yeni Nesil Malzemeler

 

Çağrı takvimi: 

  • 1. aşama uluslararası başvuru için son tarih (Brüksel saati ile)16 Mayıs 2023, 12:00

  • 2. aşama uluslararası başvuru için son tarih (Brüksel saati ile) 21 Kasım 2023, 12:00 

Çağrıyla ilgili detaylı bilgi için çağrı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu çağrıyla ilgilenirseniz, sorularınız  ve başvuru süreçleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz

 

                      Döngüsel Biyo-Tabanlı Avrupa için           Avrupa Ortaklığı

Screenshot 2023-01-30 at 07.13.29.png

2022 Çağrısı:

 

CBE JU'nun 2022 yılı çağrısında açılan 12 başlık için 125 proje başvuru alınırken, bu projelerin 21 tanesi desteklenmeye hak kazandı. Toplamda 120 Milton Avro'yla desteklenecek projelerin, sözleşmelerinin Mayıs 2023 sonunda imzalanmasının ardından projelerle ilgili detaylar de CBE JU internet sitesinde duyurulacak. 

2023 Çağrısı:

2023 yılı çalışma programını da açıklayan CBE JU, 18 başlığın kapsandığı 2023 çağrısı kapsamında projeleri toplamda 215.5 Milyon Avroyla desteklemeyi planlamakta. Çağrı kapsamında açılan başlıklar: 

 

Innovation actions – flagship (IA-flagship)

  • Optimised and integrated woody-based value chains - €17 million

  • Expansion and/or retro-fitting of biorefineries towards higher-value bio-based chemicals and intermediates - €17 million

  • Bio-based packaging materials with improved properties: barrier, food contact, forming, printability, safety, recyclability/circularity-by-design - €17 million

  • Valorisation of aquatic biomass waste and residues - €10 million

 

Innovation actions (IA)

  • Small-scale biorefining in rural areas - €15 million

  • Production of safe, sustainable, and efficient bio-based fertilisers to improve soil health and quality - €15 million

  • Improve fermentation processes (including downstream purification) to final bio-based products - €15 million

  • Recycling bio-based plastics increasing sorting and recycled content (upcycling) - €15 million

  • Development of scalable, safe bio-based surfactants with an improved sustainability profile - €15 million

  • Selective, sustainable production routes towards bio-based alternatives to fossil-based chemical building blocks - €15 million

  • High performance, circular-by design, bio-based composites - €15 million

 

Research and innovation actions (RIA)

  • Phyto-management; curing soil with industrial crops, utilising contaminated and saline land for industrial crop production - €10 million

  • Optimised forest-based value chains for high-value applications and improved forest management - €10 million

  • Robust and optimised industrial biotech and chemical/industrial biotech processes - €10 million

  • Development of novel, high-performance bio-based polymers and co-polymers - €10 million

  • Pre-normative research to develop standards for biodegradability of bio-based products in controlled and open environments - €5 million

 

Coordination and support actions (CSA)

  • EU-wide network of pilot plants and testing facilities, improving SMEs and start-ups' access to scale-up - €1.5 million

  • Supporting the capacity of regions in environmental sustainability assessment for the bio-based sectors - €3 million

 

Çağrılarla ilgili detaylar için CBE JU'nun 2023 yılı Çalışma Programını inceleyebilirsiniz. 

 

Bilgi Günü ve Proje Pazarı Etkinliği: Yeni açılan çağrılarla ilgili 20 Nisan 2023'te Brüksel'de bir etkinlik yapılması planlanmaktadır. Etkinlik sonrasında başvuruya açılacak çağrılar için son başvuru tarihinin de 20 Eylül 2023 olması beklenmektedir. 

News on ERANETs on Health & Biotech

There are many different ERA-NET programmes on Health and Biotechnology and most of them open their calls around the end of each year. Below you can find the latest information on the 2023 calls of some of the ERANETs:

EJP RD – European Joint Programme on Rare Diseases announced its 2023 call on “Natural History Studies addressing unmet needs in Rare Diseases”. The objective of this call is to conduct efficient, innovative and high-quality natural history studies which will facilitate understanding of the disease’s or group of disorders’ progression throughout the lifespan of a patient. The goal of these studies is to collect and analyze comprehensive patient data to define targets for future therapies, taking into consideration innovation, safety, and efficacy.

15th of February is the deadline for the pre-proposal submission. For more information on the call you can visit the call website.

 

EU Joint Programme on Neurodegenerative Research has announced a pre-call for JPND 2023 call on “Large Scale Analysis Of Omics Data For Drug-Target Finding In Neurodegenerative Diseases”. The call aims to improve the understanding of the complex and multifactorial pathogenesis of neurodegenerative diseases through multi-OMICS and Big Data approaches designed to find new drug targets and target biomarkers for the development of tailored and personalised treatment approaches

The expected deadline for pre-proposal submission is early March 2023. For more information on the pre-call, you can visit JPND website.

 

Another pre-call announcement came from ERANET Neuron which will focus on “Mechanisms of Resilience and Vulnerability to Environmental Challenges in Mental Health”. The deadline for submission of pre-proposals is expected to be in March 2023. By this link you can get more information on this pre-call announcement.

 

Newly established ERA4Health announced two calls;  

CARDINNOV: “Research targeting development of innovative therapeutic strategies in cardiovascular disease” and “Increasing health equity through promoting healthy diets and physical activity (HealthEquity)” You can get more information on the calls via their website.

 

If you are interested in these programmes, you can contact our team for more information!

Eurostars Bilgi Günü

Screenshot 2022-12-21 at 12.01.43.png

Eurostars programı ve başvuru süreçleriyle ilgili olarak 26 Aralık Pazartesi günü,  Sabancı ÜniversitesiTÜBİTAK ve Enterprise Europe Network Istanbul işbirliğinde Sabancı Üniversitesi’nde bir bilgi günü düzenliyoruz.

 

Eurostars programı ve ortak arama süreçleriyle ilgili bilgi almak için link üzerinden etkinliğe kaydınızı yaptırabilirsiniz. 

Screenshot 2022-12-15 at 16.44.15.png
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi ve Kanser Misyonu 2023 Yılı Çağrılarına Yönelik Proje Pazarı Kayıtları Açıldı!

Sağlık Ulusal İrtibat Noktaları Ağı (HNN3.0) Projesi, Avrupa Komisyonu  ve Avrupa İşletmeler Ağı  20 Ocak 2023 tarihinde çevrimiçi olarak Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi ve Kanser Misyonu Proje Pazarını düzenleyecektir.

 

Pitching Session’da 2023 çağrılarına yönelik proje fikirlerinin sunulabileceği etkinlik kapsamında ayrıca katılımcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirilecektir. Etkinliğe kayıt olmak için lütfen tıklayınız.

 

Ayrıca Avrupa Komisyonu tarafından 19 Ocak 2023’te Sağlık Kümesi 2023 yılı çağrıları Bilgi Günü çevrimiçi olarak düzenlenecektir. Tüm katılımcılara açık olan ekinlikle ilgili detaylı bilgi ve kayıt için Avrupa Komisyonu etkinlik sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Sağlık Kümesi ve Kanser Misyonu 2023 yılı çağrıları 12 Ocak’ta açılacak olup çağrılara Funding and Tenders Portal linki üzerinden ulaşabilirsiniz. 

 

Çağrılarla ve etkinliklerle ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page