top of page

IraSME ve CORNET: KOBİ’lerin İnovasyon Destekçileri

  • hazalevecen
  • 7 Kas 2023
  • 3 dakikada okunur

IraSME ve CORNET, ERA-NET kapsamında KOBİ’leri inovasyon yolculuklarında destekleyen iki önemli programdır. Bu yazımızda IraSME ve CORNET programlarının amaçlarından, destek mekanizmalarından, konsorsiyum yapılarından ve daha fazlasından bahsedeceğiz. Ayrıca yazının sonunda yer alan proje pazarı etkinliğine katılma fırsatını kaçırmayın!


IraSME (International Research Activities by Small and Medium-sized Enterprises)


IraSME, küçük ve orta ölçekli işletmeleri inovasyon geliştirme yolculuklarında desteklemek amacıyla oluşturulmuş farklı ülkelerden aynı hedefi paylaşan Ar-Ge finansman programlarından oluşan bir ağdır. IraSME, proje başvuru süreçlerini mümkün olduğunca karmaşıklıktan uzak hale getirmiştir.


2005 yılında ERA-NET olarak başlatılan IraSME, 2010 yılına kadar Avrupa Komisyonu'nun 6. ve 7. Araştırma ve Geliştirme Çerçeve Programı tarafından desteklenmiştir. 2011’den itibaren ise BMWK’nin (Alman Federal Ekonomik İşler ve İklim Eylemi Bakanlığı) mali araçlarıyla Alman AiF Projekt GmbH tarafından koordine edilen ve çeşitli ulusal finansman kuruluşlarından oluşan bir ağ haline gelmiştir.


Mevcut teknolojiyi aşan yenilikçi ürünler, süreçler veya teknik hizmetler geliştirmeyi amaçlayarak yılda 2 defa teklif çağrıları yayınlanmaktadır. Çağrılar ‘’bottom-up’’ bir yaklaşımla düzenlenmektedir. Yani araştırma konuları belirli olmayıp konuların araştırmacıların kendileri tarafından seçmesi beklenmektedir.


Bir IraSME projesi yeni ürünleri hayata geçirmek veya mevcut ürünleri, süreçleri veya teknik hizmetleri önemli ölçüde iyileştirmek için önemli teknik riskler içeren araştırma ve geliştirme faaliyeti niteliğini taşımalıdır. Proje çıktısı net bir şekilde tanımlanabilmeli ve bu çıktının pazarda bir yeri olduğundan emin olunmalıdır. IraSME’nin somut bir sonuç ortaya koymayan, teknik risk taşımayan, mevcut teknolojileri herhangi bir teknolojik zorluk veya risk olmadan yeni uygulama alanlarına aktaran projeleri desteklemediğini unutmayın!


IraSME projeleri için oluşturulacak olan konsorsiyumun en az 2 katılımcı ülkeden bir araya gelmesi gerekmektedir. (En az 2 KOBİ konsorsiyumda yer almalıdır.) Araştırma kuruluşları da (RTOs) konsorsiyuma dahil olabilirler ancak bu zorunlu değildir. Katılımcı olmayan ülkelerdeki ortaklar veya büyük şirketler gibi ilgili programlardan finansman almaya uygun olmayan ortaklar, kendi kendilerini finanse ederek veya başka bir yerden fon alarak konsoriyuma katılabilirler.


Finansman ise ulusal ve bölgesel programlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu nedenle projeler ilgili ulusal/bölgesel programların kurallarını karşılamalıdır. IraSME’nin proje bütçesi ülkeden ülkeye ve konsorsiyum yapısına göre değişkenlik gösterebilir ancak ortak başına ortalama finansman 160 bin Avro civarındadır.


Katılımcı ülkeler:

· Almanya

· Türkiye

· Lüksemburg

· Kanada (Alberta)

· Avusturya

· Brezilya

· Çek Cumhuriyeti

· Belçika (Flanders, Wallonia)

· İsviçre


CORNET (COllective Research NETworking)


IraSME’nin iş ortaklarından biri CORNET’tir. CORNET'in amacı, uluslararası rekabet öncesi Toplu Araştırma (Collective Reseach) projelerini finanse ederek KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmaktır. CORNET diğer programlardan farklılaşan konsorsiyum yapısı ile çok sayıda KOBİ'nin tek bir projeden faydalanmasına olanak tanır.


CORNET, 2005 yılında bir ERA-NET olarak başlatılmış ve büyük bir başarı elde edilmiştir. 2010 yılına kadar Avrupa Komisyonu'nun 6. ve 7. Araştırma ve Geliştirme Çerçeve Programı tarafından desteklenmiştir. 2011'den beri CORNET, AiF tarafından koordine edilen ve kendi kendini idame ettiren bir ağ haline gelmiştir. Ancak hem IraSME için hem de CORNET için ERA-NET ilkesi niteliği taşımaları geçerliliğini korumaktadır. En son istatistiklere bakıldığında CORNET için güncel başarı oranının %66 olduğu görülmektedir.


CORNET, Mart ve Eylül aylarının sonunda olacak şekilde yılda 2 defa çağrı duyurusu yapmaktadır. Tıpkı IraSME’de olduğu gibi CORNET kapsamındaki çağrılar da ‘’bottom-up’’ bir yaklaşımla düzenlenir. Yani spesifik bir çağrı konusu yoktur. Bunun yerine herhangi bir teknolojiyle uğraşan tüm endüstriyel sektörlerden KOBİ gruplarını teklif sunmaya davet eder. Teknoloji odaklı ve yüksek inovasyon potansiyeline sahip tüm araştırma alanlarından proje fikri sunulabilir. Proje konusuyla ilgili tek bir şart vardır o da proje fikrinin rekabet öncesi Toplu Araştırma (Collective Research) kurallarına uyması gerektiğidir.


KOBİ’ler sıklıkla bir yenilik ortaya koyma ihtiyacı yaşar. Ancak araştırmalar için gereken bütçeden veya insan kaynağından yoksun olma gibi sebeplerle bu konuda zorlanırlar. İşte bu noktada Collective Reseach/Toplu Araştırma yaklaşımı devreye giriyor. Ortak problemi ele alan birkaç işletme bir proje konsorsiyumunda bir araya gelerek güçlerini birleştiriyor.


Yine IraSME’deki gibi her proje katılımcısı kendi ülkesinin veya bölgesinin finansman kuruluşu tarafından finanse edilmektedir. Bu nedenle verilecek bütçe ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Fakat konsorsiyum yapısı IraSME’den daha farklıdır.


Konsorsiyum için, CORNET çağrılarına dahil olan en az iki ülke/bölge, başvuru sahibi başına 3 kuruluş gerektiren ortak bir teklif sunmalıdır:


1. KOBİ derneği/kuruluşu/grubu (SME ASSOCIATION, ORGANISATION or GROUP): Projeyi sunmak ve koordine etmekten sorumlu olur.

2. Araştırma kuruluşu (Research organization/RTO): Araştırma faaliyetlerini yürütmekten sorumlu olur.

3. Ülke başına en az 5 KOBİ’den oluşan bir KOBİ kullanıcı komitesi (SME USER COMMITTEE/ SME UC): Rekabet öncesi niteliğini sağlar ve sonuçlardan faydalanır. (KOBİ sayısı duruma göre değişkenlik gösterebilir.)



Resim: CORNET konsorsiyum yapısı

(2023, Guidelines for Applicants (document version.14, p.16). Retrieved from https://cornet.online/SharedDocs/Downloads/EN/gt-guidelines_cornet_call.pdf?__blob=publicationFile&v=7)


Katılımcı Ülkeler:

· Avusturya

· Belçika (Wallonia)

· Brezilya (EMBRAPII, FAPESP)

· Çek Cumhuriyeti

· Flandre

· Almanya (AiF, BAFA)

· Japonya

· Hollanda

· Peru

· Polonya

· Quebec

· İsviçre

· Tayvan

· Türkiye


IraSME ve CORNET Proje Pazarı Etkinliği


CORNET (Collective Research Networking) VE IRASME (International Research Activities by Small and Medium-sized Enterprises) tarafından düzenlenecek olan proje pazarı etkinliği bu yıl 8 Kasım- 6 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi ortamda gerçekleşecek. KOBİ’lere yönelik olan bu etkinlikte girişimciler kendi proje fikirlerini veya şirket profillerini sunma fırsatı da bulacak! Ayrıca, CORNET ve IraSME teklif çağrıları ve Avrupa Kurumsal Ağı (EEN) hakkında da bilgilendirme yapılacak. Daha detaylı bilgi ve etkinliğe kaydolmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.



 
 
 

Yorumlar


bottom of page